Mie Mørkeberg

Mie_til_www.jpg
Legattryk 2014
Oplag 60
Papirformat 54×76
IMG_5970.JPG

Mie Mørkeberg er 34 år (1980). Hun er uddannet på Kunstakademiet i København, hvor hun tog afgang i 2006. Hun har haft adskillige separatudstillinger, og er idag tilknyttet Galleri Tom Kristoffersen. Hun har udført flere udsmykningsopgaver, bl.a. – og efter en anbefaling fra Akademirådets afdeling for Kirkekunst – en kirkeudsmykningsopgave i Skjern Kirke. I denne opgave overmalede hun bl.a. den eksisterende altertavle fra 1600-tallet, en handling som nok kunne tænkes at sætte sindene i kog.

I sin kunst dæmoniserer Mie Mørkeberg vores nærmeste omgivelser. Hendes billeder har en velkendt dagligdags ramme, oftest uden mennesker, men med tydelige spor af menneskelig destruktiv aktivitet. Hun har noget dæmonisk og uhyggeligt indarbejdet i sine billeder, et underbevidsthedens mareridt, der på en ofte grotesk måde forvrænger det ellers velkendte, hjemlige og hverdagsagtige miljø. Sorte og røde plamager befolker pludselig rummet og noget faretruende rejser sig og trænger sig på. Hendes billeder bliver en trussel mod vores ofte trykke hverdag. Denne teknik giver rum for personlige tolkninger af hendes kunst.

Et idyllisk drivhus med planter og vandkande er placeret midt i naturen. Drivhuset er lyserødt, feminint. Alt er godt. Denne idyl sprænges imidlertid på voldsomste vis. Den omgivende natur går amok, mørkner og omklamrer vores trykke drivhusramme. Inde i drivhuset vokser planter til grotesker væsener, og de gennembryder tag og vægge. En sort flod af ubestemmelig substans løber ud af den åbne drivhusdør og oversvømmer det omgivende terræn.

Hun fortæller os med sin kunst, at vi ikke bør tage vores trykke hverdag for givet. Vi tror vi har indrettet os i en harmonisk og sikker verden, men denne harmoni, som vi tager for givet i vores hverdag, kan i glimt vise sig at være en illusion.