Nyhedsbrev nr. 46 – september 2014

Udgivet 19/09-2014

Kære medlem

Foreningen har herved fornøjelsen af at udsende Nyhedsbrev nr. 46.  En særudgave af Nyhedsbrevet, Nyhedsbrev nr. 47 “Sådan Begyndte Det” vil blive udsendt i løbet af få dage. Anledningen til denne særudgave er følgende:

Peter Johansen, der var værkstedets ejer før Søren Ellitsgaard, og Jørgen la Cour, Stentrykkets Venners første formand, har skrevet en dejlig tekst med illustrationer om værkstedets tidligste historie og om de bestræbelser, der, på grund af værkstedets daværende økonomiske problemer, førte til etableringen af Stentrykkets Venner. Peters og Jørgens tekst er derfor et smukt supplement til vores 20 års jubilæumsbog “i trykke rammer”. Vi håber, at foreningens medlemmer vil finde glæde i at læse om tiden der gik forud.

Foreningsnyt

Generalforsamlingen 2014
Generalforsamlingen blev afholdt torsdag den 22 maj 2014 i værkstedets gårdhave. Flere end 50 medlemmer med gæster og familie var mødt frem i det gode vejr, og det blev en ekstra festlig generalforsamling, da vi fejrede foreningens 20 års jubilæum. Det udførlige referat af generalforsamlingen er lagt ind på foreningens hjemmeside.

Efter generalforsamlingen har bestyrelsen konstitueret sig således:

Formand:                   Helle Kamvig
Kasserer:                   Bjarne Hansen
Sekretær:                   Bjarne Leth Nielsen
Suppleant:                 Charlotte Nellemann

Årstrykket og Jubilæumsbogen  2014
Trykket af Aka Høegh er blevet vel modtaget af vores medlemmer. De, der ikke medtog det på generalforsamlingen, har efterfølgende  modtaget trykket med posten.

Jubilæumsbogen, der fik titlen “i trykke rammer”, blev en fin lille publikation, som alle medlemmer nu har modtaget. Vi råder over et antal ekstraeksemplarer, som kan rekvireres hos sekretæren blot mod betaling af forsendelsesomkostningerne.

Besøg hos Lauritz.com i Herlev
Vores nye formand, Helle Kamvig, har sit daglige virke som “ekspert på samtidskunst” hos Lauritz.com i Herlev. Helle og bestyrelsen har derfor fornøjelsen af at invitere foreningens medlemmer til en omvisning i auktionshuset, Besøget finder sted: Mandag den 3. november 2014, kl. 17.00 – 19.00 på adressen Dynamovej 11, 2860 Søborg.

Besøget er gratis for medlemmerne, men man skal tilmelde sig besøget på mail til sekretæren, gerne snarest, men senest fredag den 31. oktober. Vi udsender en påmindelse om besøget i slutningen af oktober.

Rundvisningen omfatter følgende:
– Velkomst i showroom ( port 2)
– Bag kulissen: Vi ser hvordan effekter bliver beskrevet af eksperterne, fotograferet og til sidst aktiveret til webstedet. Anekdoter fra en auktionsverden.
– Tilbage i showroom med de mere end 1200 udstillede effekter, som er på auktion lige nu.

Lauritz.com byder på vin/vand samt en lille snack, mens Helle gennemgår hvordan man handler på nettet, netauktioner,  gennemgang af Lauritz.com – Skandinaviens største auktionshus, samarbejdet mellem Lauritz.com og Rigspolitiet, tendenser inden for kunst, hvordan kunstmarkedet ser ud i dag samt hvilke kunstnere der opnår gode hammerslag.

Nyt fra værkstedet v/ Søren Ellitsgaard
Som nævnt i sidste nyhedsbrev havde vi en atelierudstilling med Morten Buch den 4. april 2014. Vi havde en fantastisk fernisering med over 100 gæster, og salget var rigtig pænt.

Mie Mørkeberg som var foreningens legatmodtager i år, fik lavet et meget smukt litografi som kan ses/købes fra foreningen eller værkstedets hjemmeside Salget af foreningens tryk går jo tilbage til fondet, således at  nye kunstnere kan få lov at prøve kræfter med den litografiske proces på værkstedet. Dette er værd at støtte, og værkstedet har rigtig megen glæde af legatet,som åbner for nye samarbejder med kunstnere. Som resultatet af Mies legat skal værkstedet i efteråret og vinteren lave to nye opgaver med Mie.

Vi har lavet en opgave med Tal R til en kunstforening og fik samtidigt lavet to nye værker til værkstedet. Også Ferdinand Ahm Krag, Peter Linde Busk, Dr Lakra, Kasper Eistrup og Andreas Albrectsen har lavet nye værker til salg til værkstedet. Vi er pt. i gang med en meget stor opgave med Allan Otte, der skal lave 8 litografier til en stor kunstforening. Allan’s værker kan ses hos galleri Tom Christoffersen. Efter Allan Ottes besøg skal vi i gang med Ivan Andersen, som også er en nye gæst på værkstedet.  Ivan er i stald hos galleri Bo Bjerregaard. Vi er også i gang med at lægge sidste hånd på et værk af Mette Hannemann til en fagforening. Som det fremgår er der kommet godt gang i opgaverne ud af huset igen, og også salget går fint.

Husk også at sætte et kryds i kalenderen til årets julesalg som vi afholder over to lørdage, den 29. november og den 6. december 2014, begge dage kl. 12 – 16. Der bliver massere af gode tilbud.

Mie Mørkebergs legattryk, “Drivhuset”
Mies tryk blev færdiggjort kort efter generalforsamlingen. Det er som nævnt til salg for 3.200 kr, og det kan bestilles hos sekretæren.

Mie Mørkeberg er  34 år (1980). Hun er uddannet på Kunstakademiet i  København, hvor hun tog afgang i 2006. Hun har haft adskillige separatudstillinger, og er i dag tilknyttet Galleri Tom Kristoffersen. Hun har udført flere udsmykningsopgaver, bl.a. – og efter en anbefaling fra Akademirådets afdeling for Kirkekunst  – en kirkeudsmyk-ningsopgave i Skjern Kirke. I denne opgave overmalede hun bl.a. den eksisterende altertavle fra 1600-tallet, en handling som nok kunne tænkes at sætte sindene i kog.

I sin kunst dæmoniserer Mie Mørkeberg  vores nærmeste omgivelser. Hendes billeder har en velkendt dagligdags ramme, oftest uden mennesker, men med tydelige spor af menneskelig destruktiv aktivitet. Hun har noget dæmonisk og uhyggeligt indarbejdet i sine billeder, et underbevidsthedens mareridt, der på en ofte grotesk måde forvrænger det ellers velkendte, hjemlige og hverdagsagtige miljø. Sorte og røde plamager befolker pludselig rummet og noget faretruende rejser sig og trænger sig på. Hendes billeder bliver en trussel mod vores ofte trykke hverdag. Denne teknik giver rum for personlige tolkninger af hendes kunst.

Mies litografi lever til fulde op til hendes motiviske psykologiske horror stil.  Et idyllisk drivhus med planter og vandkande er placeret midt i naturen. Drivhuset er lyserødt, feminint. Alt er godt.  Denne idyl sprænges imidlertid på voldsomste vis. Den omgivende natur går amok, mørkner og omklamrer vores trykke drivhusramme.  Inde i drivhuset vokser planter til grotesker væsener, og de gennembryder tag og vægge. En sort flod af ubestemmelig substans løber ud af den åbne drivhusdør og oversvømmer det omgivende terræn.

Hun fortæller os med sin kunst, at vi ikke bør tage vores trykke hverdag for givet. Vi tror vi har indrettet os i en harmonisk og sikker verden, men denne tilsyneladende harmoni kan i glimt vise sig at være en illusion.

Mies legat er på 10.000 kr. Hun har udført trykket i et oplag på 60 nummererede og signerede eksemplarer. Af dette oplag går 20 til foreningen, 20 til værkstedet og 20 til kunstneren.  Trykket er i 8 farver.

Ejendommen
Den nye fjernvarmeinstallation fungerer fint, og der er ikke for øjeblikket planlagt større reparationsarbejder på ejendommen.

Medlemssituationen
Vi er fortsat 100 medlemmer i Stentrykkets Venner. Vi opretter dog gerne en venteliste. Vilkårene for et medlemskab er som før 3000 kr i indskud og pt et årskontingent på 550 kr. Alle detaljer om vores forening fremgår selvfølgelig af vedtægterne, som findes på hjemmesiden.

Hjemmesiden
Foreningens hjemmeside, www.stentrykketsvenner.dk, er fuldt opdateret og vi foreslår, at du tager en tur rundt på de mange opslag, der viser vore aktiviteter og udgivelser gennem 20 år.

Med venlig hilsen
STENTRYKKETS VENNER
Bjarne Leth Nielsen, sekretær