Nyhedsbrev nr. 50 – april 2016

Udgivet 16/04-2016

Kære medlem

Foreningen har herved fornøjelsen af at udsende Nyhedsbrev nr. 50

Foreningsnyt

Bestyrelsen

Charlotte Nellemann, der i maj 2014 blev valgt ind som suppleant til bestyrelsen, har måttet trække sig ud af bestyrelsen. Hun venter sig tvillinger, og dem der har prøvet dette, er fuldt ud klar over, at tiden til andre fritidssysler er overordentlig begrænset. Bestyrelsen siger Charlotte tak for indsatsen og for det gode samarbejde.

Generalforsamling 2016

Generalforsamlingen bliver afholdt torsdag den 26. maj 2016 kl. 17.00 i værkstedets gårdhave. Vi håber på et stort fremmøde. Alle fremmødte vil få udleveret årstrykket af Jørgen Haugen Sørensen og i år også et medlemstryk af Gudrun Hasle. Se portrætterne af de to kunstnere længere nede i nyhedsbrevet. Der vil som altid blive serveret en sandwich og et glas vin, ligesom der vil blive trukket lod blandt de fremmødte medlemmer om et tryk af vores legatkunstner, Mie Mørkeberg.

Der vil i begyndelsen af maj blevet fremsendt separat indkaldelse til generalforsamlingen. 2

Nyt fra værkstedet v. Søren Ellitsgaard

Vi er endelig blevet færdige med det nye gulv i galleriet, det har taget længere tid end beregnet, men vi har fået ryddet godt op i skufferne, og rummet er blevet meget flot. I kan glæde jer til at se det til generalforsamlingen.

Vi har rigtig travlt i trykkeriet og har en fyldt kalender foran os til langt ind i efteråret, både med opgaver ud af huset og med nye værker til galleriet.

Vi har haft besøg af Peter Martensen, som lavede et par fine opgaver og 4 nye tryk til værkstedet. Peter har jo været en flittig gæst hos os for år tilbage, men efter en lang pause er det godt at have ham tilbage igen. Han er aktuel med flere udstillinger både i udlandet og i Danmark.

Anette Wier lavet en opgave til en bank. Adam Saks har lavet træsnit. Han fik i efteråret “The Kjell Nupen Memorial Grant”, som uddeles af den norske Dronning Sonja.

Den unge kunstner Mike Tylak, som laver nogle meget fine linoliumstryk, har været forbi.

Vi har udgivet en mappe med Marco Evaristti. Mappen, der i sig selv er et lille værk, indeholder også en lille skulptur. Marco har lige udstillet i Galleri Egelund.

Årets kunstnere

Jørgen Haugen Sørensen (f. 1934)

Jørgen Haugen Sørensen er et velkendt navn på den danske kunstscene. I flere generationer har han, specielt med sine skulpturer, bidraget til udsmykningen af det offentlige rum. Et af de sene store arbejder var relieffer og skulpturer “Justitio og Vidnerne” til Københavns Byret på Nytorv i København. Forarbejder og skitser til dette monumentale værk var også udstillet i kældergalleriet på Thorvaldsens Museum over sommeren i 2014. Foreningen arbejder på til efteråret at kunne arrangere et besøg i Domhuset,

JHS er ikke kun billedhugger. Han har udført en lang række tegninger og skitser, ofte monokrome og med motiver, der reflekterer denne verdens noget mørkere sider. Han udstillede i 2015 en række tegninger under titlen “Domino Effects” på Galleri Hans Alf i København.

Jørgen Haugen Sørensen bor og arbejder i Pietrasanta i Toscana i Italien. Han har dog i gennem sit virke som kunstner opretholdt gode forbindelser til det danske kunstliv. JHS er et mangeårigt medlem og flittig udstiller i kunstnersammenslutningen Grønningen. JHS har senest overdraget en stor del af sine værker til Bornholms Kunstmuseum, hvor hans monumentale skulpturer kan ses både indendørs og i skulpturparken omkring museet. 3

JHS har som alle de andre kunstnere, vi entrerer med, fået frie hænder til sit tryk, og vi glæder os til resultatet.

Tegning fra bogen “Den sorte Sangbog”

Gudrun Hasle (f. 1979)

Vi har valgt Gudrun Hasle som kunstner til medlemstrykket 2016. Og med GH er der ikke kun et stort aldersspring, men også et meget stort stilspring fra JHS.

Gudrun Hasle er uddannet fra både Det Fynske Kunstakademi (2002-2008) og fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2007-2008). Hun bor og arbejder i dag i København og er repræsenteret af Galleri Tom Kristoffersen.

Kunsten Nu havde den 13. nov 2013 et fint portræt af Gudrun Hasle, og herfra har vi hentet en del af nedenstående beskrivelse af dennne usædvanlige kunstner. 4

Gudrun Hasles værker kan ses som et stort selvportræt, der i sin autencitet og sit nærvær fører os tæt ind på en person med problemer og med et dagligliv, som vi er mange der kan nikke genkendende til. Ikke mindst har GH valgt at udstille sin ordblindhed i kunsten, ofte i form af broderier. Tekstsproget med alle dets problemer og skæve udsagn bliver således et særkende for hendes kunst. Hendes værker bliver ikke mindst relevante, fordi vi i stigende grad bygger vores netbaserede sociale samvær på skriftlig kommunikation. GH trækker os ned i tempo, når hun i modsætning til vores hæsblæsende hverdag, får præsenteret os for små dagligdags problemer og overvejelser i et husmoderligt broderi. Hun bruger uden filter sit køn, sin barndom og sine problemer i sin kunst, som udstiller vores daglige stræben og signaler om det prefekte liv.

Gudrun Hasles produktion omfatter video, foto, performance, tegninger og broderier. Det skal blive spændende at se hende udfolde sig på det litografiske medie. Vi glæder os.

Ejendommen

Stentrykkets Venner er som bekendt ejer af ejendommen, der huser værkstedet. Vi vedligeholder og forbedrer løbende den gamle ejendom. I foråret er der lagt nyt gulv på første sal i bygningen, vinduer er repareret og et nyt port parti er under forberedelse.

Medlemssituationen

Vi siger velkommen til 3 nye medlemmer, Birgitte Rødsgaard, BIB art (Københavns Hovedbiblioteks Kunstforening) og til Cecilie Nachman. Vi er derfor fortsat 100 medlemmer i Stentrykkets Venner, og har i skrivende stund ingen på venteliste. Vilkårene for et medlemskab er som før 3000 kr i indskud og pt et årskontingent på 550 kr. Alle detaljer om vores forening fremgår selvfølgelig af vedtægterne, som findes på hjemmesiden.

Hjemmesiden

Foreningens hjemmeside, www.stentrykketsvenner.dk, er fuldt opdateret og vi foreslår, at du tager en tur rundt på de mange opslag, der viser vore aktiviteter og udgivelser gennem 21 år.

Med venlig hilsen

STENTRYKKETS VENNER

Bjarne Leth Nielsen, sekretær