Nyhedsbrev nr. 59 – februar 2022

Udgivet 01/02-2022

Kære medlem

Foreningen har herved fornøjelsen af at udsende Nyhedsbrev nr. 59.

Foreningsnyt

Kontingent 2022

Opkrævning for kontingent for 2022 er udsendt i januar. De fleste har allerede betalt, men de få der mangler beder vi om at indbetale de 550 kr på foreningens konto 2310 - 7561173987. Husk at angive navn på indbetaler, ellers har kassereren store problemer med at registrere indbetalingen.

Generalforsamlingen 2022

I to år har vi måttet afholde generalforsamlingen skriftligt, men i år tror vi på, at vi kan samles som vi plejer til en festlig afholdelse. Vi har dog den komplikation, at det omfattende byggeri mellem vores bygning og Valhøjvej ikke er afsluttet, hvorfor der er risiko for, at vi ikke kan være i gården, som vi plejer. I så tilfælde flytter vi generalforsamlingen til rammeværkstedet , som blot ligger 100 m fra trykkeriet. Vi giver  nærmere besked om dette, når vi udsender indkaldelsen. Men datoen ligger fast, nemlig TORSDAG DEN 19. MAJ kl. 17. Skriv det gerne ind i kalenderen allerede nu.

Festlighed

Som en kompensation for det manglende samvær i foreningen, påtænker bestyrelsen at invitere til en festlig sammenkomst først på efteråret. Stedet og programmet  vil blive meddelt medlemmerne, når vi er længere fremme i planlægningen.

Byggeriet på Valhøjvej

Vores kasserer, Bjarne Hansen, følger byggeriet omkring vores ejendom. Han giver nedenfor en lille status på aktiviteterne:

BGB - de nye ejere af industribygningerne rundt om Stentrykkets Venners ejendom - måtte vente længe på at få en byggetilladelse fra Københavns Kommune. Til at starte med var det nærmest en nedrivnings tilladelse. Siden sommeren 2021 har nedrivningsfolkene været i gang. Det mest synlige er sket med bygningen og porten foran vores ejendom. Tilbage stod søjler og tykke loftsbjælker, og det så ikke ud, som noget der for alvor ville kunne genbruges. Nedrivningen har løbende givet udfordringer for Søren Ellitsgaard, når strømmen er gået, telefonkabler kappet eller vandforsyningen er stoppet.

Status er, at etagen over tegnestuen er væk, den store skorsten, som signalerede industri, er væk, vores port er væk, og da man fjernede de store bjælker, faldt muren til naboen sammen. Men der er også gang i genopbygningen. Der er støbt dæk i dele af mellembygningen, og man er nu i gang med området, hvor porten var.

Hele området er en stor byggeplads med en kæmpe kran, byggepladskontor i containere, afspærringer og krav om at bære hjelm. BGB har garanteret os og Søren Ellitsgaard, at der hele tiden i byggeforløbet frem til september 2022 vil være en ”sikker” passage indtil vores ejendom. Den vil flytte sig i takt med at byggeriet skrider frem.

Panorama over byggepladsen
Gulve forberedes

Årstrykket 2022

Årstrykket for 2022 vil blive udført af kunstneren Mie Olise Kjærgaard. Der er truffet aftale om arbejdet på værkstedet, og som sædvanlig regner vi med at have trykket færdigt inden generalforsamlingen den 19. maj.

Mie Olise Kjærgaard. Årstryk 2022 for Stentrykkets Venner.

Mie Olise er uddannet fra kunst- og arkitektskoler i Århus, London og New York og har både en MA i billedkunst og i arkitektur. Hun bor og arbejder i København og New York. Mie Olise vil blive portrætteret nærmere i det næste nyhedsbrev.

Nyt fra Værkstedet v. Søren Ellitsgaard

Nu  er det slut med mundbind i galleriet og på rammeværkstedet, så forhåbentligt kan vi sige farvel til tiden med corona. Det har som for alle andre virksomheder også for mig været en interessant og svær periode at navigerer værkstedet igennem. Opgaver er blevet flyttet eller aflyst, kunder har udskudt opgaver og udsmykninger, og der har været perioder,  hvor vi var helt lukket. Men på den positive side har vi kunne gå på arbejde næste hver dag, og salget af grafik har været helt fantastisk og dermed også godt for rammeværkstedet. Jeg har arbejdet med vores nye hjemmeside, (litografisk.dk) og andre sociale medier, og dette har medvirket til, at salget af grafik har været stabilt stigende.

Som om en pandemi ikke var nok, så er byggeriet af nye lejligheder lige foran værkstedet også begyndt at tage fart, jeg vil gerne sige tak til foreningen for hjælp med nedsat husleje imens byggeriet foregår, for det kræver meget tid at have sådan et projekt som nabo. Hver gang vandet bliver lukket, strømmen forsvinder, telefonen eller internettet bliver afbrudt, eller hvis vi og gæster slet ikke kan komme ind til værkstedet, kræver det tid af mig.

Ellers kører den gamle trykpresse fint. Hun blev 100 år sidste år, uden nogen særlig fejring. Vi har masser af spændene kunstnere på værkstedet. I kan kigge ind på www.litografisk.dk eller komme forbi Valhøjvej for at se alle de nye værker. Jeg er meget glad for, at rammeværkstedet er blevet en del at trykkeriet, og det er ved at blive en god lille forretning, som styrker værkstedet og salget af grafik.

Jeg håber at vi i år kan ses til generalforsamlingen igen, selvom omgivelserne ikke er så hyggelige som de plejer.

Atelierbesøget hos Mie Mørkeberg

Efter flere udsættelser lykkedes det endeligt at gennemføre besøget hos Mie Mørkeberg i hendes atelier i Valby. Og det var rigtignok værd at vente på. Der var fuldt hus og et af vore medlemmer, Dorthe Olsen, har skrevet denne beretning fra besøget. Dorthes mand Bo har taget billederne.

Stentrykkets Venner var på besøg hos kunstneren Mie Mørkeberg den 4. oktober 2021.

Mie er 40 år og har to børn. Hun har for nylig afsluttet en stor udstilling Kryptomania på Trapholt Kunstmuseum i Kolding Læs evt. mere her: https://trapholt.dk/mie-moerkeberg-kryptomania/.

Mie Mørkeberg

Lidt om hendes dagligdag:

Mie arbejder på (værkstedet) atelier i Valby alle hverdage fra ca 8.30 - 16.00. 
Hendes generation af kunstnere arbejder typisk på samme måde som hende, især når man har børn. 

Hun har aldrig lavet andet. Kom ind på kunstakademiet i 1999 - kun 19 år gammel.
I dag deler hun værksted med fire andre kunstnere. En lidt anderledes arbejdsplads. Ingen kantine, ingen firmaudflugter og så er der hundekoldt om vinteren, som hun siger. Mie er glad og stolt af, at det kan lade sig gøre at leve af at være kunstner, selvom det ikke altid er en fornøjelse.

At leve af kun at sælge kunst er hårdt. Ind imellem har hun undervist på højskole, når der har været lavvande i kassen. Men hun brænder for kunsten - hver eneste dag.

Ideerne kommer gerne, når hun er på værkstedet og kan fordybe sig og lukke alt andet ude. 
Men på alle tider af døgnet dukker ideer op, som hun skriver ned. Hun laver aldrig skitser.

Det er hele tiden en proces at være i - der kan være perioder hvor fx private ting fylder meget, og det kan smitte af på kunsten. 

Kritik søger hun fra andre kunstnere, som hun kender og som kender hende.  Det kan også være hendes gallerist Tom Christoffersen.

Det kan til tider være en ensom tilværelse at være kunstner, men hun trives i det, - det meste af tiden. 

Mie begyndte for tre år siden at male på krukker. Hun har et samarbejde med keramiker Bjarne Puggard, som fremstiller krukkerne efter hendes ønsker, som hun så maler på. Flere af krukkerne kan ses på Trapholt.

Mie har til stentrykkets venner fremstillet 2 stentryk, som hun beskriver som en helt anderledes proces end maleriet. Efter en litografi fremstilling er hun helt færdig, da det er en intens proces. 

Mie Mørkeberg har senest fået en bestillingsopgave til et nyt mercantec/gymnasium i Viborg til næste år - to meget store værker på lærred og hun håber på at få plads til at male dem på Statens Værksteder, da der skal bruges stillads og stige.

Det var et fint besøg med (stor) fin deltagelse fra foreningen.

/ Dorte O

Atelierbesøg hos Mie Mørkeberg (1)
Atelierbesøg hos Mie Mørkeberg (2)