Nyhedsbrev nr. 60 – oktober 2022

Udgivet 03/10-2022

Foreningsnyt

Stentrykkets Venners 28. generalforsamling blev afholdt d. 19 maj 2022 i Søren Ellitsgaards smukke rammeværksted og galleri. Arrangementet var tilrettelagt efter en punktlig dagsorden i et vanligt højt humør. De fremmødte nød gensynets glæde efter to års corona-nedlukning, og det blev fejret med et glas Crémant og lidt let aftensmad.

Formanden, Helle Kamvig, berettede om renoveringsarbejdet af foreningens ejendom og de udfordringer, som det fortsat medfører.

Bestyrelsens sekretær, Bjarne Leth Nielsen, udmeldte, at han modvilligt måtte fratræde foreningsembedet på grund at sit skræntende helbred. Bjarne har fungeret som foreningens sekretær siden 2005, og bestyrelsen takkede hans uvurderlige bidrag med overrækkelsen af et indrammet litografi af Rikke Villadsen.

Herefter bød bestyrelsen to nye bestyrelses- medlemmer velkommen efter en kort voteringsrunde. Pernille Sichlau tiltrådte stillingen som foreningens sekretær og Magnus Radoor tiltrådte som suppleant. Phillip Studinski tilknyttes bestyrelsen med ansvar for foreningens hjemmeside.

Herefter blev der trukket lod om to litografiske tryk af hhv. Mette Hannemann og Mogens Andersen.

Tak til alle de fremmødte medlemmer og tak til alle, som støtter op om Stentrykkets Venner!

Atelierbesøg hos Mie Olise Kjærgaard

D. 26. september åbnede Mie Olise dørene for Stentrykkets Venner til sit atelier i baggården til den gamle skofabrik i det kreative hus på Rentemestervej 69. Mie Olise har i sommeren overtaget Erik A. Frandsens gamle atelier. Et stort og åbent industrilokale, med enorme ovenlysvinduer og draperende hvide lagner i loftet, der gør rummet perfekt til at huse Mies store armbevægelser. På bordet med akrylmaling i midten af rummet ligger der en tennisketsjer og et par tilhørende bolde. Hun forklarer, at det ikke blot er rekvisitter, men at hun også spiller et par bolde op af bagvæggen, når hun er frustreret eller behøver at løsne lidt op i malerprocessen.

Mie Olise er en energisk og ligefrem person, der taler med hjertet, når hun har noget på hjertet. Mies billedunivers rummer fantastiske og vilde fortællinger, der med humor og en Pippi Langstrømpe-agtig morale præsenterer emner og problemer, som Mie håndterer med den største seriøsitet. Hun gør det klart, at humoren er nødvendig for at kommunikere alvorlige emner som fx feminisme uden, at dialogen sander til. Dette gør motivernes budskab lettere at aflæse og det efterlader et stærkt indtryk på beskueren.

Under atelierbesøget gav Mie Olise et ærligt indblik i hendes kunstneriske proces og medlemmerne så en række nystartede såvel som næsten færdige værker. Hun fremviste også en stor stak skitsearbejder, som straks vagte stor interesse hos visse medlemmer. Men de var ikke til salg. Desværre.

Hun fortalte, at skitserne udgjorde et vigtigt redskab i hendes malerproces, og hun brugte dem aktivt som referencemateriale i de store værker.

I alt 12 værker skal i løbet af efteråret færdiggøres og derefter sendes til Dallas, Texas, hvor de skal indgå i soloudstillinger på to forskellige velrenommerede gallerier.

Tak til Mie Olise Kjærgaard for et vellykket og interessant atelierbesøg. Og tak til medlemmerne for det flotte fremmøde!

Magnus Radoor
Oktober 2022

Atelierbesøg hos Mie Olise Kjærgaard

Noget om byggeriet i Valby

De store arbejder på vores ejendom er afsluttet. Der er nyt tag med nye inddækninger og tagrender, og der er nye Velux vinduer og ovenlysvinduer i taget. Karnappen er væk og vores fjernvarmeveksler er flyttet ned i kælderen, som har fået en ny trappe, og der er nye vinduer i tegnestuen. Der mangler nogle småting, som er på en mangelliste til senere udbedring.

Sørens litografiske sten står under et midlertidigt halvtag op mod muren til naboen. Der er godt nok ingen mur, og det plankeværk, der for mange år siden blev opført, da muren væltede, er lige blevet fjernet. Men nu kommer der en ny mur, som bliver pudset hvid.

Når man går rundt på byggepladsen, kan man godt se, at byggeriet ser ud som på de oprindelige tegninger, men det ser stadig noget ufærdigt ud med byggematerialer alle vegne, rør der stikker ud, en kæmpe kran, og skurcontainere, der fylder gårdspladsen.

Vi glæder os til, det hele er overstået og det gælder i særlig grad Søren, som har været udsat for mange besværligheder som følge af byggeriet.

Målet er, at ejerne af det nye byggeri skal flytte ind i midt november.

Der skal opføres et nyt shelter til Sørens sten, og vi har netop haft et byggemøde med arkitekten, Simon Vinzent, der er ansvarlig for opgaven. Simon, der også er medlem af foreningen, skal selv bo i den nye ejendom med vinduer ud til vores gård. Løsningen blev et shelter i en træ- konstruktion op mod muren med glastag og en glasvæg på toppen af muren. Inden det nye shelter kommer på plads, skal gården rettes op, og der skal lægges et lag ny asfalt på.

Så til jul er det hele nok færdigt, og så kan vi glæde os til igen at holde generalforsamling 2023 i gården.

Bjarne Hansen
Oktober 2022

Byggeriet nærmer sig afslutningen

En opdatering fra det litografiske værksted

Arbejdet på Søren Ellitsgaards litografiske værksted fortsætter troligt på trods af generne ved boligbyggeriet. Telefonen synes at ringe ustandseligt fra håndværkere, arkitekter og naboer, mens kunder og kunstnere ofte behøver vejledning til at finde værkstedet pga. byggeriet. Moralen er dog stadig høj, og kunstnernes interesse for det litografiske tryk er heller ikke blevet mindre. Også selvom kunstnerne til tider må bære høreværn for at få ro til arbejdet i tegnestuen.

Kunstneren Peter Linde Busk har netop færdiggjort otte litografiske tryk på værkstedet, som skal indgå i en stort anlagt udstilling i Sørens galleri primo 2023. Udstillingens store hovedværk vil blive udført i en sjælden litografisk teknik, der sidst blev forsøgt på værkstedet af Per Kirkeby i 1990’erne. Værket trykkes på fire forskellige store sten, der herefter sammensættes til ét stort værk. Herved opnår værket en imponerende størrelse, som man normalt ikke ser ved den gængse trykketeknik. Udstillingen vil blive præsenteret af fotografen og billedkunstneren Erik Steffensen, der også vil dokumentere værkerne.

Stentrykkets Venner vil udsende en invitation til ferniseringen senere på året.

Magnus Radoor
Oktober 2022

Peter Linde Busk udførte otte litografiske tryk