Nyhedsbrev nr. 61 - marts 2023

Udgivet 07/03-2023

Efter 3 år med byggeri omkring foreningens ejendom er det hele nu ved at nå sin afslutning. Dog kan de nye ejere godt nok ikke flytte ind endnu, fordi der mangler en ibrugtagnings- tilladelse fra kommunen.

Foreningens ejendom har fået renoveret taget, og i tegnestuen er karnappen og kassen over kældernedgangen væk. Derudover har Sørens sten også fået et fint nyt halvtag. Så nu er der blevet mere regulært plads, og vi glæder os til igen at kunne afholde årets generalforsamling udendørs.

Årstrykket 2023

Foreningen Stentrykkets Venner har hermed fornøjelsen af, at kunne præsentere årstrykket for 2023, som i år er udført af kunstneren Peter Larsen.

Peter Larsen (1984) er kendt for sine fantasifulde stregtegninger og grafiske værker, der med en humoristisk fortællestil inviterer os til at se livet fra en ny side.

Under sit ophold på det litografiske værksted Hostrup-Pedersen & Johansen, har Peter Larsen færdiggjort en serie på i alt fire alsidige værker, i samarbejde med farvernes mester Søren Ellitsgaard. Værkerne afsøger forskellige litografiske trykketeknikker, der giver Peter Larsens forskellige stregtegninger en interessant ny farverig dybde.

Peter Larsen har heriblandt lavet årstrykket ”Spøgelse i park” for Stentrykkets Venner. Værket tog i alt fire dage at trykke, og der blev anvendt ni litografiske sten i processen. Arbejdet og trykkeprocessen blev billeddokumenteret fra start til slut, og kan ses på den nye instagramprofil: www.instagram.com/stentrykkets_venner

Værket forestiller en kvinde som sidder på en bænk i parken, mens et spøgelse svæver lydløst forbi. Kvinden har blikket rettet stift ud i luften og knyttet sine hænder i en bøn.

Solen står i flot kontrast til den blå himmel, og de grønne og brune farver fremstår i velbalancerede lyse nuancer.

Peter Larsen forklarer, at værket undersøger den uhåndgribelige angsttilstand, der kan opleves på uventede tidspunkter i forskellige hverdags- situationer. Som når man fornemmer en uspecifik ”restenergi” på et sted, hvor en sjæl er blevet hængende efter døden.

”Det er vigtigt, at der er en weird form for skævvridning eller forvrængning i alt, hvad jeg tegner. Derfor var det også vigtigt for mig, at spøgelset var der om dagen, og ikke om natten. Så du får en følelse af at du aldrig kan vide dig sikker. Intet er helligt.” siger Peter Larsen.

Spøgelset virker fremmedgjort i dagslyset, og det giver værket en urolig stemning. Det underbygges af skyggerne, der synes at flakke rundt fra flere unaturlige lyskilder.

Stentrykkets Venner takker Peter Larsen for det smukke tryk.