Årstryk 2018

Kumi Machida

Årstryk 2018 af Kumi Machida
Kumi Machida
— Årstryk —
Udgivet til fordel for Stentrykkets
Venners kunstlegat i år 2018

Kumi Machida

  • Årstryk 2018
  • Pris: 4.000 kr.
  • Oplag: 110
  • Signeret og nummereret af kunstneren

Kumi Machida (f.1970) er en japansk kunstner inden for moderne og samtidskunst. Adskillige betydningsfulde gallerier og museer som Tai Kwun har tidligere præsenteret Kumi Machidas værker.

Motivet til stentrykket opstod efter Fukushima-katastrofen, og elementer, farver og former i trykket refererer til Fukushima-regionen.

Figuren i trykket er symbolsk og uden køn - den repræsenterer blot et menneske uden historie. Den kigger lige frem for at betragte virkeligheden og fremtiden.

Det røde bånd symboliserer dels myndighedernes tøven med at oplyse om katastrofen og den ambivalens, det skaber hos den enkelte. Skulle myndighederne have kommunikeret uden at have alle fakta på plads, eller gjorde de ret i at tøve for ikke at skabe panik?

Soma-distriktet i Fukushima har en tusindårig tradition for hesteopdræt, og hesten har mange historiske og mytologiske betydninger. Hestens blå farve repræsenterer kontrasten mellem det smukke, men farlige blå lys fra Cherenkov-strålingen i en kernekraftreaktor og naturens blå vand.

De sarte, svagt grønne øjne giver figuren et næsten uvirkeligt udtryk, men symboliserer samtidig det grønne i naturen. Figurens brune hår repræsenterer de marker, der blev påvirket af radioaktivt nedfald efter katastrofen.

Årstryk